מכשפות במבצר שוני – טיול ואגדה בחוטם הכרמל

אתם אולי מכירים אותו כהיכל ההופעות החדש במישור החוף הצפוני, אך מבצר שוני הוא קודם כל פנינה היסטורית ואתר שכדאי לטייל אליו. מני נחמן יצא לטייל במבצר שוני וחזר עם אגדה קטנה


בנקודה הדרומית ביותר בכרמל, זו המכונה במפות “חוטם הכרמל”, נמצא מבצר משוחזר שנבנה בתקופת הרומאים. המבנה, שנקרא מבצר שוני, נבנה למטרות הגנה על מקורות המים שהזינו את קיסריה,

חוטם הכרמל.
צילום: אורן פלס / CC BY 2.5

ושלט על מערכת מים משוכללת שכללה תעלות ומנהרות תת קרקעיות (פרויקט מי-קדם) ואמת המים המפוארת (האקוודוט). שרידיה של אמת המים ניכרים עד היום.

בחפירות הארכיאולוגיות שבוצעו במבצר נמצאו התיאטרון הרומי המרשים שהוסב לאמפי הופעות מצליח, ובריכות רחצה עם רצפות פסיפס מעוטרות בציורים של חגיגות מים ופוריות. כשעזבו הרומאים את האיזור, השתמשו הביזנטים במקום כבית בד לייצור ולאחסון שמן זית. הצלבנים שהגיעו אחריהם החזירו למבצר את כבודו, ובנו אותו מחדש תחת השם “קסל סנטה מריה” – על שם אמו של ישו.

זמן מה לאחר מכן כבשו הטורקים את ישראל, ולפני כ-200 שנה בנו על גבי המבצר הצלבני את המבנה הקיים שאנו מכירים. כיום אחראים על המבצר אנשי קק”ל, והם מפעילים מופעי מוזיקה בתיאטרון העתיק ובגינה אף הציבו מוזיאון פסלים. בלילה מואר המבצר באור לפידים, ולאורם המרצד נראים הפסלים כמעט כחיים.
אגדה על מכשפות שגרו במבצר ועל נער שהיה סקרן מדי

האגדה מספרת כי לפני שנים רבות בנה מלך ששלט באיזור ארמון יפה בראש הגבעה. סביב הארמון נבנו חומות להגנה, ניטעו גנים ונחפרו בורות מים הקיימים עד היום. עברו שנים, הממלכה התפרקה, הארמון ניטש ושלוש מכשפות זקנות עברו להתגורר בו.

בלילות הירח היו מתכנסות שלוש המכשפות סביב הסיר ובוחשות תערובות קסם על פי מרשמים מספר הכשפים הגדול והמקומט שהיה ברשותן. למחייתן היו רוקחות חתיכות זהב ומשלמות בהן לאיכרים מהכפר הסמוך תמורת מזון.

בין הנערים בכפר היה גם צעיר בשם שון, צעיר מחבריו ומשקפיים לאפו. אמו הייתה קוראת לו שוני, וכדרכם של נערים הם היו מציקים לו ומחקים את קריאתה. שון ידע שהיה עליו להוכיח לחבורה את אומץ ליבו, חיכה ללילה החשוך ויצא מהכפר באפלה אל מבצר המכשפות. הוא טיפס על ענף עץ השקמה הקרוב לחומה וקפץ פנימה.

בשקט פסע שון בחצר הפנימית ומצא שם את הסיר ובו שאריות נוזל סמיך ומצחין מעל המדורה הדועכת. ספר הקסמים הגדול היה מונח על אבן. לקח שון את הספר כהוכחה לאומץ ליבו ומיהר לטפס החוצה כשידו האחת אוחזת בספר. בגלל האפלה ובגלל הספר שהכביד עליו, כשל ונפל לתוך אחד מבורות המבצר.

בבוקר, כשגילו המכשפות את הגניבה לא היה קץ לכעסן. קולותיהן החורקים מלמלו קללות איומות, פיהן יצרו עננים שחורים והחשיכו את היום וקולות הרעמים הפחידו את החיות שמיהרו להיחבא ביער.

הפסלים של מבצר שוני

ירדו המכשפות לכפר לחפש את ספר הכשפים ואת הגנב. פגשו באיכר העובד בשדה וחקרו אותו, אך הוא לא ידע את התשובה. בכעסן הפכו אותו לפסל. פגשו חייל החוזר מהקרב כשחרבו בידו וגם הוא לא ידע לענות להן. גם החייל זכה לגורל דומה. וכך עברו כל איש ואישה בכפר, קיללו את כולם לפסלים, אך הספר לא נמצא.

גן הפסלים.
Photo: Claude Villetaneuse / CC BY 3.0

עם השנים זקנו המכשפות, נעלמו מהעולם והמבצר חרב. כיום המבצר שוחזר והפך לפארק ולתיאטרון. אך כאות אזהרה לילדים שובבים קראו למבצר על שם הנער השובב, ואת  הפסלים המקוללים אספו מהכפר והציבו בחצר לתצוגה. את הבורות העמוקים אטמו, ורק עץ השקמה העתיק עליו טיפס שון עדיין צומח ליד החומה.
תצפית נפלאה ושרידים מהתקופה הביזנטית

קרוב למבצר שוני נמצא מצפור מורן – תצפית נפלאה שנבנתה על ידי משפחתו של מורן ורדי, לוחם שייטת 13 שנפל בקרב עם מחבלים, לזכרו. המצפור ממוקם על מצוקי הכרמל מול הים, והשביל ממבצר שוני אל תצפית מורן עובר בשמורות פארק ז’בוטינסקי ופארק הנדיב המטופחות. אורך השביל כ-2.5 קילומטרים.

סמוך לשם נמצאת חורבת עקב – אחוזה חקלאית משוחזרת מהתקופה הביזנטית, שנבנתה על גבי בית חווה מימי בית שני (המאה הראשונה לפני הספירה). בחורבה נמצאו שרידי מבני מגורים, אורוות, בתי בד, יקבים ומקווה טהרה, המעידים כי במבנה גרו יהודים.

מיטיבי הלכת יכולים להגיע אל מבצר שוני ולצאת למסלול רגלי של שישה קילומטרים ולראות את השקיעה המדהימה ממצפור מורן. משם ניתן להמשיך לחורבת עקב ולחזור למבצר שוני כדי לבקר בגן הפסלים. מי משעדיף מסלול קל יותר יכול לצאת לסיור במבצר, לבקר בגן הפסלים ולסייר באמת המים העתיקה.

איך מגיעים?
 בכביש מס’ 4 מגיעים לצומת בנימינה. שם פונים מזרחה, עוברים דרך בנימינה, חוצים את פסי הרכבת, נוסעים לאורך טיילת שוני לכיוון זיכרון יעקב ומשם על פי השילוט למבצר שוני.

תמונה ראשית:  Ovedc / CC BY-SA 3.0

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות