טיול רטוב על גבול גולן-כנרת

מספר מסלולים רטובים ויבשים בבקעת בית ציידה ושמורת המג'רסה

קצת נוף

צפונית-מזרחית לכנרת נמצאת בקעת בית ציידה/הבטיחה שבה נחלי הגולן נשפכים זה אל זה ואל הכנרת, המקום הוא חלק משמורת הטבע “מג’רסה“. צורת הבקעה היא כעין כף יד פרושת אצבעות, שבסיסה בקעת בית ציידה. כל “אצבע” הוא נחל קניוני ועמוק החרוץ בסלעי הבזלת השחורים של הגולן ובהם מים זורמים, מפלים גבוהים ובריכות רבות להנאת המטיילים.

בקעת בית ציידה
Photo: Beivushtang / CC BY-SAP 3.0

חמישה נחלים עיקריים זורמים בתחום השמורה: נחל משושים, נחל יהודיה, נחל דליות, נחל זויתן ונחל גמלא. הנחלים אוספים את מימיהם מעשרות מעיינות שמקורם בשלגי הגולן הנמסים. הנחלים מנקזים רשת של יובלים וערוצי מים רדודים. בהמשך מתעמקים הנחלים ויוצרים קניונים מרשימים בסלעי הבזלת ובהם מפלים גבוהים. במישורים השטוחים של בקעת בית ציידה מתחברים הנחלים זה לזה ומתפצלים למספר נתיבים הנקראים “נחלי הזאכי”. כאן בבקעה יוצרים הנחלים לגונות וביצות – נופי מים שנמצאים בישראל רק כאן.

בבקעת בית ציידה, השוכנת בצפון-מזרח הכנרת, נופי מים מגוונים. זהו המקום היחיד בישראל שבו נשתמרו נופי ביצה טבעיים, כמעט בלתי מופרעים. נמצאים כאן פלגי מים הזורמים בכל ימות השנה ופלגים עונתיים, ברכות מים, מעיינות, שטחי הצפה ונסיגה של הכנרת, ודלתא של הנהר הגדול בארץ, המפורסם בעולם כולו – הירדן.

בבקעה התפתח גם מגוון עשיר של מיני צמחים ובעלי חיים הקשורים במים. הלגונות שבבקעה וסבכי הצמחייה הטבולה במים הם בית גידול חשוב לדגי הכנרת בעונת ההטלה (בעיקר לאמנון הגליל), ובכך יש תרומה חשובה לאיזון האקולוגי של הכנרת.


קצת היסטוריה

מקור שמה של הבקעה מקורו בשם העיר הקדומה בית ציידה אשר שרידיה נמצאו מצפון לכנרת, בתחומי פארק הירדן.  באתר ממצאים מתקופה הכנענית והישראלית ומיעוטם מהתקופה הרומית.

שרידי העיר יוליאס
Photo: Chemee2 / CC BY 3.0

יוסף בן מתתיהו, ההיסטוריון היהודי-רומי כותב כי הורדוס פיליפוס (בנו של הורדוס הגדול) בנה בבית ציידה עיר מפוארת ושינה את שמה ליוליאס. מהתקופה העותמנית היו במקום כמה כפרים קטנים שהתפרנסו מדיג בכנרת וגידול בקר.

בשמורת המג’רסה מסלולי הטיולים בנחל מהנים וחווייתיים

מסלול רטוב – כולל הליכה במים ומחייב שחייה (אין להיכנס למים יחפים ורצוי לא לשאת ציוד – מחשש שיירטב).

תחילת המסלול בשביל סלול ומסומן היורד לאפיק הנחל בסבך הקנה, על גדת נחל דליות. ניתן להיכנס אל המים ולהתחיל ללכת במורד הזרם. האפיק משנה את רוחבו ועומקו במהלך הטיול.

לקראת אמצע המסלול מתרחב אפיק הנחל לברכות, שבהן ניתן להתרשם מצמחי הלגונה. כאשר נגיע לחורשת האקליפטוסים הנמצאת מדרום נוכל לצאת ממסלול הנחל הקצר במדרגות בנויות, או להמשיך במורד הנחל עד השלט המסמן את סוף המסלול . המשך ההליכה בלגונות אסור מטעמי שמירת טבע. נחזור דרך המסלול היבש חזרה אל החניון.

מסלול יבש – לאורך הגדה הדרומית של הנחל נפרץ “המסלול היבש”, המאפשר ליהנות ולהתרשם מנוף השמורה גם ללא הליכה במים. המסלול עובר בחלקו בתוך סככות עגולות שעליהן מטפסים צמחי השמורה. בחורשת האקליפטוסים שליד הנחל הוכשרו חלקות פיקניק לטובת המטיילים, הנאה מובטחת!

איך מגיעים?
ניסע בכביש המזרחי של הכנרת (כביש 92) לצומת מעלה גמלא ונפנה מערבה בדרך מסומנת בסימון שבילים כחול על פי שילוט ההכוונה למג’רסה. אחרי כ-400 מ’ הדרך ניקח ימינה, ואחרי כ-400 מ’ נוספים נפנה שמאלה ונגיע הישר לרחבת החניה של השמורה.

לאתר “טיולים ואגדות” של מני נחמן

תמונה ראשית: דובי זכאי

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות