עדשה פראית: יומן צילומים מטריף ביבשת הקפואה אנטרטיקה

צילומים מרהיבים של צלם הטבע עינב ברזני מאנטרקטיקה הקפואה – אל תפספסו את נפלאות הטבע וצפו בתמונות

להניח את כף רגלי על אדמתה של היבשת השביעית היה בגדר הגשמת חלום. שיט מהעיר הדרומית בעולם אושואיה (בארגנטינה) דרך מעבר דרייק הסוער, בים סקוטיה עד ליבשת השביעית. זו היבשת החמישית בגודלה וחיים בה רק 1200 אנשים בחורף, עונת התיירות היא בקיץ האנטרקטי (בחורף הישראלי) ומגיעים לשם כ-20 אלף תיירים בשנה, אנטרקטיקה הפכה למילה האחרונה בתחום התיירות המודרנית בשנים האחרונות. זו היבשת הנידחת ביותר בכדור הארץ ו-98 אחוז משטחה מכוסה קרח. מעבר בין איי שטלנד הדרומיים שהם חלק מחצי האי האנטרקטי, ביקור בתחנות מחקר אנטרקטיות, הפלגה בסירות גומי מסוג זודיאק בין מפרצי פיורדים וקרחונים ימיים ענקיים וכחולים, מפגש בפינגווינים, מאות לוויתנים, כלבי ים ודובי ים על הקרחונים הכחולים הצפים במים, קייאקים, טיפוס הרים ואפילו קמפינג על הקרח ללילה אחד, הם חלק מהדברים הייחודיים שניתן לעשות ביבשת הנידחת.

כשמדרימים, גושי הקרח הצפים מתרבים וגדלים. מדפי קרח ענקיים צפים באורך של כשני ק”מ, קרח צף ונודד שניתן לראות בתמונות לווין. חלק מהקרחונים מהווים מושבות לציפורים המחליפות נוצות, על חלקם משוטטים פינגווינים ואף דובי ים, להם משמשים הקרחונים הצפים קרקע למנוחה בין הגלים. אוכלוסיית כלבי הים באנטרקטיקה היא המרוויחה העיקרית מציד הלווייתנים המאסיבי שהתבצע בעבר ביבשת, הם מתרבים בקצב של כ 15% בשנה וממלאים את החופים.

צילום: עינב ברזני

הפינגווינים הם שחיינים מעולים, שוחים במהירות אדירה במים בתנועה של גל סינוס. תוך כדי השחייה הם קופצים ועולים מעל פני המים, ומיד נעלמים שוב תחת המים.

גושי הקרח הצפים נראים קסומים ומיוחדים. צבעי טורקיז, כחול, תכלת ולבן. נוצרים מתערובת שונה של קרח ובועות אוויר, הגלים המתנפצים על הקרחון אטרקטיביים לעופות המים על מנת לשלות דגים מהמים. לעיתים לאחר התנפצות של גל גדול על קרחון, ניתן לזהות מספר פינגווינים ש”תפסו גל” וקפצו לקרחון, הם נאחזים בקרח בעזרת הטפרים ברגליהם. חלקו העליון של הקרחון הבולט מעל פני המים מהווה כעשירית מגודלו, כ- 90% ממנו נמצאים תחת המים, זהו מקור הביטוי “קצה הקרחון”

קרחון נוצר משכבות של שלג שנדחסות אחת על גבי השנייה במשך שנים ארוכות, ככל שהקרח דחוס יותר, הצבע הכחול נראה חי ובוהק יותר. תוך כדי התמוססות הקרחון מאבד את שיווי משקלו ומתהפך על פני המים. כך שכבות שהיו בעבר תחת המים, עולות ונחשפות מעל פני המים. המים המלוחים מפסלים בקרח הצף ללא הרף במבט מקרוב על מבנה הקרחון קל לזהות מערות קרח, כוכים ונקרות בייחוד סמוך למפגש עם המים.

צילום: עינב ברזני

האוויר באנטרקטיקה נקי והראות מושלמת, בימים בהירים מתקבלת תופעה בשם “פאטה מורגנה” כאשר איים או קרחונים צפים רחוקים עשרות קילומטרים מהעין, נראים במרחק נגיעה.

לא הכל שקט באנטרקטיקה, כלבי ים נמריים אורבים לפינגווינים תחת מדפי הקרח ולווייתנים קטלנים המחפשים טרף עלולים להפוך קרחונים במטרה לצוד כלבי ים. הלוויתן הקטלן הוא יונק עוצמתי אלגנטי ופיקח, הגדול במשפחת הדולפינים כוחו כשל כריש עמלץ לבן. שוקל 3-8 טון ואורכו מגיע לעשרה מטרים, קל לזהותו על פי סנפיר הגב הבולט למרחוק. במים האנטרקטיים הצלולים ניתן לראותם בבירור גם תחת המים.

בקיץ באנטרקטיקה הימים מתארכים עד כדי 20 שעות באזור החוג האנטרקטי, מי שנשאר ער בלילות הארוכים זוכה לאור דמדומים עדין לצד נוף מרהיב של קרח לבן צף על מים כחולים.

צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני
צילום: עינב ברזני

לאתר של הצלם עינב ברזני

ליצירת קשר – einav51@gmail.com

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות