אחת ולתמיד: האם סויה בריאה לנו?

מלאת הורמונים או חלבון מומלץ? התזונאית הדס רק צימרמן עושה סדר ומסבירה האם צריכת מוצרי סויה מומלצת.

צריכת מוצרי סויה והשפעתה על ילדים הינו נושא שהדעה עליו השתנתה עם השנים.

פולי הסויה הינם מזון בסיסי ומקובל כבר אלפי שנים במזרח הרחוק, ובתקופה האחרונה נהיה פופולרי גם במערב. אחת הסיבות לכך היא העלייה במגמת הטבעונות העולמית. כאשר אני מדברת על מוצרי סויה, אני מדברת על חלב סויה, טופו, פולי סויה, מעדני סויה. גם מי שרגיש לחלב יכול למצוא הרבה אופציות טובות בסויה.

במחקרים שנעשו על סויה ביפן נמצא, שלנשים יפניות שצורכות כמות גדולה יותר של סויה מנשות המערב, הייתה שכיחות נמוכה יותר של סרטן השד. בעקבות מחקרים אלו, דווקא התחילו לעודד את צריכת הסויה.  יחד עם זאת בעבר היו מחקרים שאמרו בדיוק את ההפך.. כך זאת רפואה.

מה לגבי צריכת סויה ותזונת ילדים?

קיים שינוי בעמדה התזונתית. בעבר היה נהוג לחשוב שצריכת סויה לא בטוחה ואף עלולה להגביר את הסיכון לסרטן השד, והתפתחות מינית מוקדמת ופגיעה בסממני הגבריות. הסיבה לכך היא נוכחותם של פיטוכימיקלים בשם איזופלבונים הנמצאים בסויה. אותם חומרים דומים במבנה שלהם להורמון הנשי האסטרוגן – ולכן הסויה זכתה לכינוי הורמון נשי צמחי. האיזופלבונים מעכבים את אחד האנזים שקשור לפעילות בלוטת התריס, ובמחקר שנעשה בחיות ברגע שניתן להם סויה הייתה פגיעה באותה מערכת.

היום ההנחייה שונתה, אין סכנה גדולה במתן מוצרי סויה לילדים ופגיעה בהתפתחות המינית. אצלנו בתזונה המערבית, מתן חלב סויה נועד בעיקר לילדים הסובלים מאלרגיה לחלב פרה. חשוב להבין שבחלב סויה רמת החלבון נמוכה יחסית, וערכו הביולוגי נמוך – הכווונה שהיא שהוא נספג בצורה פחות יעילה בגוף לעומת החלבון המגיע מפרה. מהסיבה הזו אם אנחנו מדברים על תינוקות, אין הצדקה בהחלפת התחליף מזון לתינוקות מחלב פרה לסויה כאשר אין סיבה מוצדקת.

את ההמלצות אחלק לתינוקות ולילדים:

לתינוקות שאינם יונקים מומלץ לאכול תחליף מזון על בסיס חלב פרה.

במידה והתינוק רגיש לחלב פרה, מומלץ להחליף בחלב סויה ללא חשש. תחליפים על בסיס חלב שקדים או אורז אינם מומלצים כיוון שדלים בחלבון וסידן.

לגבי ילדים – ניתן לאכול עד שלוש מנות סויה בשבוע- הכוונה לטופו, פולי סויה, חלב סויה או מעדן סויה. שימו לב שלפעמים במוצרים מתועשים מוסיפים סויה לעיבוי המוצר.

מומלץ לקרוא גם:

אי סבילות ללקטוז ואלרגיה לחלב: מה ההבדל ואיך מתמודדים?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות