הילד משתולל בכיתה: לתת ריטלין או לא לתת ריטלין? זאת השאלה

ד"ר אופיר בר -און עם כל מה שרציתם לדעת על אבחון ילדים בהפרעות קשב וריכוז ועל הטיפול בריטלין.

הילד משתולל? לא בטוח שמדובר בהפרעת קשב וריכוז

לפני שנותנים לילד ריטלין וכותרת של הפרעת קשב וריכוז (ADD או ADHD), חשוב להבין מה בדיוק הבעיה ממנה הוא סובלים. ילדים שמפריעים בכיתה וילדים לא ממושמעים, עלולים לסבול ממגוון בעיות הגורמות להתנהגות הזאת. לא לכל המצבים האלה נותנים ריטלין.
התנהגות לא ממושמעת ופרועה בבית הספר יכולה לנבוע ממצב רפואי כלשהו שהוא לא הפרעת קשב וריכוז. התנהגות זאת יכולה לנבוע ממגוון סיבות: תופעת לוואי של תרופה כלשהי שהילד לוקח, בעיה לא מאובחנת בראיה או בשמיעה, ומצבים של סטרס נפשי-רגשי שעלולים לגרום להתנהגות כזאת. לעיתים, יש ילדים עם קושי רגיל בלימודים, שמבטאים אותו בהתנהגות לא ממושמעת. לאחרונה התגלה שגם ילדים עם שינה לא יעילה, מבטאים את העייפות שלהם בהתנהגות חריגה במהלך היום.

לאור כל זאת – צריך לבדוק כל ילד לפני שמחליטים לתת לו ריטלין.


תהליך האבחון בהפרעות קשב וריכוז

ראשית פנו לרופא הילדים. הוא ישוחח עם ההורים ויבדוק את הילד. ההמשך המקובל הוא אבחון להפרעות קשב וריכוז. האבחון כולל אבחונים ממוחשבים, דוגמת מבחן ‘טובה’ או ‘מוקסו’, אותם ניתן לעשות במקומות רבים. לאחר מכן תבוצע לאחר שיחה מעמיקה עם הילד ומשפחתו ולאחריה בדיקת רופא – אבחנה קלינית של רופא המיומן בתחום זה,
בדיקת הרופא היא חובה. ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז גם ללא מבחן ממוחשב. ישנם קריטריונים קליניים מדויקים לאבחון, מספיק שהילד עומד בחלק מסוים מהם, כדי להגיד שהוא סובל מפרעת קשב, או הפרעת קשב וריכוז.

הרופאים שעושים את האבחון הזה הם, לרוב, נוירולוגים ילדים או רופאי פסיכיאטריה של הילד והמתגבר. יש גם כמה וכמה רופאים ילדים שעברו הכשרה לבצע אבחון זה.

איך מטפלים בהפרעות קשב וריכוז? 

לפני טיפול תרופתי, חשוב לא לשכוח ולא לוותר על טיפולים התנהגותיים לילד ולמשפחה. אפשר לנסות ריפוי בעיסוק לילד, וטיפולי עבודה סוציאלית או פסיכולוגיה לכל המשפחה, כדי לבנות דינמיקה משפחתית נכונה ותומכת בבית. תמיד מומלץ גם להוציא מרץ בעזרת פעילות גופנית, וגם פעילויות כמו רכיבה טיפולית וכדומה. בסוף הרשימה קיימת האופציה לתת גם ריטלין.

מהו המינון המומלץ לריטלין?

יש כמה וכמה סוגים ומינונים שונים. יש קצרי טווח וארוכי טווח ועוד. הרופא שאבחן אתכם לרוב גם ימליץ על הטיפול הראשוני. הסוג והמינון תלוי בגיל הילד, במשקל שלו ובצורך הרפואי. לאחר ההמלצה הראשונית, רופא הילדים יכול להמשיך לתת מרשמים באופן קבוע. צריך מדי פעם לחזור ולהיפגש עם הרופא המאבחן כדי לבדוק את התגובה לטיפול, תופעות לוואי, ובמידה וצריך – לשנות תרופה או מינון.

לסיכום – ילד שמשתולל ומפריע בכיתה עלול לסבול מהפרעת קשב וריכוז, אבל עלול לסבול מבעיות אחרות. צריך לאבחן אותו, בעיקר על ידי רופא מומחה בתחום, ובמידת הצורך, הוא גם ימליץ על טיפול בריטלין, או על טיפולים אחרים.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות