אבעבועות הקוף: תמונת מצב 2022

בשנה האחרונה, עלה לכותרות נגיף אבעבועות הקוף כשדיווחים מהעולם מצביעים על מגמה הולכת וגוברת של מקרי הדבקות בנגיף במקומות שונים בעולם. אז מהו הנגיף המדובר? והאם אנחנו עומדים בפני מגפה חדשה? הנה כל מה שחשוב לדעת.

 נגיף אבעבועות הקוף, עלה בחודשים האחרונים לכותרות על עלייה מדאיגה בתחלואה בנגיף ברחבי העולם. מאז חודש מאי 2022 ועד היום הנגיף התפשט כבר ל-74 מדינות והתגלו יותר מ-20,000 מקרי הדבקה.

בעקבות התפשטותו של נגיף אבעבועות הקוף במדינות רבות, בתאריך 23.7 החליט ארגון הבריאות העולמי להכריז על מצב חירום בינלאומי . כפי שכולנו יודעים הכרזה דומה נעשתה לנגיף הקורונה בפברואר 2022, כאשר התחלואה בנגיף החלה להתפשט בעולם .

החלטת ארגון הבריאות העולמי הגיעה לאחר שוועדת חירום התכנסה כדי להעריך את התפשטות אבעבועות הקופים ולקבוע את חומרת האיום שלה. למרות חוסר הסכמה וחילוקי דעות בין המומחים בוועדת החירום בנוגע לשאלה האם להכריז על מצב חירום, החליט מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, כי המצב מחייב להכריז על מצב חירום עולמי.

לפי  רשת NBC נכון לסוף חודש יולי 2022, האיחוד האירופי רשם 11,000 מקרים כולל יותר מ-3,700 מקרים בספרד וכמעט 2,500 בגרמניה. בבריטניה דווחו כ-2,500 מקרים. בארה"ב מספר הנדבקים עומד על כ- 4,900, אולם המספר הזה כנראה נמוך ממספר הנדבקים בפועל.  גם בניו בניו יורק הוחלט בסוף יולי להכריז על מצב חירום בשל התפרצות הנגיף, עם 1,345 מקרים שנרשמו.

עם זאת, למרות שהמספרים בהחלט מעוררים דאגה, עד כה נרשמו חמישה מקרי מוות בלבד מהנגיף, כולם באפריקה.

מאז 2007 ועד היום, שש התפרצויות עולמיות הוכרזו על ידי ארגון הבריאות העולמי כמצב חירום לאומי: קוביד-19, זיקה, שפעת H1N1, פוליו ואבולה (שהוגדרה כמצב חירום פעמיים).

"יש לנו התפרצות שהתפשטה ברחבי העולם במהירות באמצעות אופני העברה חדשים שאנו מבינים עליהם מעט מדי והיא עונה על הקריטריונים בתקנות הבריאות הבינלאומיות", אמר טדרוס.

ומה המצב בישראל?

על פי נתוני משרד הבריאות, נכון לסוף יולי 2022 זוהו בישראל 146 מקרי תחלואה בנגיף. יחד עם זאת לא נרשמו עד כה בישראל מקרים קשים או מוות כתוצאה מהמחלה.

מה ידוע לנו על הנגיף עד כה?

מהו בעצם נגיף אבעבועות הקוף ועד כמה הוא מסוכן?

נגיף אבעבועות הקוף שייך למשפחת הנגיפים שגורמת גם לאבעבועות שחורות, אך אבעבועות הקוף פחות אלים מאבעבועות שחורות.

המחלה קיבלה את שמה לאחר שמדענים גילו אותה בקרב קופי מעבדה בשנת 1958. מקרה אבעבועות הקופים הראשון באדם אובחן בשנת 1970. מאז, רוב הזיהומים התרכזו ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו – שם דווחו על אלפי מקרים מדי שנה ובניגריה – שם דווחו מאות מקרים מאושרים או חשודים מאז 2017.

סוג אבעבועות הקופים שזוהה ברחבי העולם בהתפרצות הנוכחית, המכונה זן מערב אפריקה, נוטה לייצר מחלה קלה יותר מהענף הנפוץ האחר, זן אגן קונגו. כ-1% מהאנשים שנדבקו בזן המערב אפריקאי בעבר מתו, לעומת עד 10% מהאנשים שנדבקו בזן אגן קונגו, לפי ארגון הבריאות העולמי.

איך נדבקים בנגיף?

נגיף אבעבועות הקוף מתפשט באמצעות מגע פיזי קרוב, כולל חיבוק, נשיקה או מגע מיני, כמו גם דרך מגע טיפתי, מגע עם נוזלי גוף או עם נגעים ואפילו במגע עם פריטים מזוהמים כמו בגדים או מצעים. מאז תחילת ההתפרצות, המקרים התרכזו בעיקר בקרב גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים.

אנשים עם אבעבועות קוף הם הכי מדבקים כאשר יש להם נגעים פעילים. לכן  ההמלצה לאנשים שאובחנו כחיוביים לנגיף, להשאר בבידוד מוחלט.

מהם התסמינים של הנבדקים באבעבועות הקוף?

תסמיני אבעבועות הקופים יכולים להתפתח עד 21 ימים לאחר ההדבקה, אם כי בדרך כלל מופיעים תוך שבוע עד שבועיים. רוב האנשים מתאוששים לאחר שבועיים עד ארבעה שבועות.

מרבית האנשים עם אבעבועות רוח מפתחים פריחה, על פי ארגון הבריאות העולמי. עבור חלק, הפריחה עשויה להיות קשה לזהות – רק נגע אחד או שניים – בעוד שאחרים יכולים לפתח אלפים של נגעים. בהתפרצות זו עד כה, הפריחות נמצאו לעתים קרובות סביב אזור איברי המין והפי הטבעת, על הפנים או על כפות הידיים וכפות הרגליים. אנשים מסוימים עשויים לקבל גם נגעים בתוך הפה, הגרון, הנרתיק ופי הטבעת.

הפריחה יכולה להיראות דומה לאבעבועות רוח, עגבת או הרפס. זה בדרך כלל מתקדם מאזורים אדומים לבליטות קטנות על העור. הבליטות הללו יכולות להפוך לשלפוחיות שעלולות להתמלא בנוזל לבנבן.

נוסף לפריחה, עשויים להתפתח תסמינים נוספים, כמו חום, בלוטות לימפה נפוחות, כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי גב ועייפות.

אילו טיפולים קיימים?

במרבית המוחלטת של המקרים אין צורך בטיפול במחלת אבעבועות הקוף. במקרים בהם הנגעים כואבים – קיימות תרופות מרשם העשויות להביא להקלה בכאב. קיימת גם תרופה אנטי-ויראלית בשם TPOXX, המורשית לטיפול בתסמיני אבעבועות שחורות והיא מתאימה לטיפול גם בתסמיני אבעבועות הקוף.

אנשים שנמצאים בסיכון גבוה יותר למחלה תסמינית קשה הם אנשים עם דיכוי של המערכת החיסונית, ילדים, נשים בהריון.

האם קיים חיסון?

מינהל המזון והתרופות אישר חיסון בן שתי מנות בשם Jynneos של חברת Bavarian Nordic בשנת 2019 לשימוש נגד אבעבועות קוף ואבעבועות שחורות. מדובר בחיסון חי-מוחלש. מחקרים שנעשו מצביעים על כך כי החיסון עשוי למנוע את הופעת הנגעים במידה והוא ניתן תוך ארבעה ימים מהחשיפה, או להקל על התסמינים אם ניתן תוך 14 ימים. מחקרים מראים כי זריקת Jynneos יכולה להפחית את הסיכון לזיהום בכ-85%.

החיסון בשלב זו מוצע לאנשים לאנשים עם חשיפה ידועה או משוערת לנגיף, כולל גברים המקיימים יחסי מין עם גברים וטרנסג'נדרים.

ואולם למרבה הצער, ישנן מדינות שבהן יש הרבה פחות גישה לאבחון וחיסונים, מה שהופך את ההתפרצות לקשה יותר למעקב ולכן עצירת ההתפשטות קשה אף היא.

מדינות רבות החלו בחיסונים לקבוצות סיכון, ובסוף יולי 2022 החלה גם ישראל במבצע החיסונים.

ומי רשאי לקבל בארץ את החיסון?

החיסון ניתן רק לאנשים מעל גיל 18 שעונים על אחד התנאים הבאים:

  • גברים שנולדו החל מ-1980 המשתמשים ב-PrEP עקב קיום יחסי מין לא מוגנים ולמניעת הדבקה ב-HIV.
  • גברים שנולדו מ-1980 המאובחנים עם HIV.
  • גברים שנדבקו החל מינואר 2022 במחלות המין עגבת, כלמידיה או זיבה.

במקרים מיוחדים יינתן החיסון גם ללא התוויות אלה, תחת אישור מומחה למחלות זיהומיות ומשרד הבריאות. בשל מלאי החיסונים המוגבל הוחלט כי בשלב זה תינתן מנה אחת בלבד של 0.5 מ"ל. במקרים מיוחדים תינתן מנה שנייה לאחר ארבעה שבועות.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות