לנשום לרווחה: טיפים לעזרה ראשונה במקרים של חנק
מידי שנה, נקראים צוותי מד”א לסייע למאות מקרים של חנק במבוגרים, ילדים ותינוקות. חנק מגוף זר קורה כשאנחנו מדברים במהלך אכילה, אוכלים מהר מדי, או כשאוכלים במצב שיכרות. זה יכול לקרות גם לאנשים שמשתמשים בתרופות הרגעה או בסמים. סימני החנק הראשונים, העלולים להוביל לאיבוד הכרה, יתבטאו במבוגרים באחיזת הצוואר בשתי ידיים או בשיעול. אצל תינוקות וילדים, חנק יתבטא בשיעול ואי שקט.
אז מה אפשר לעשות אם מישהו בקירבתנו מתחיל להיחנק?
תחילה, הרגיעו אותו עד כמה שניתן, והזעיקו את מגן דוד אדום בטלפון 101 או את שירותי ההצלה במדינה בה אתם נמצאים. הקפידו למסור את הפרטים בבירור: טלפון, כתובת מלאה ושם.
שנית, עודדו את הנפגע להשתעל, זו הדרך הטובה ביותר לפלוט החוצה את הגוף הזר שתקוע בדרכי הנשימה וחוסם אותם באופן חלקי.
אם הגוף הזר לא נפלט והאדם נותר במצוקה בצעו את הפעולות הבאות:
תמרון היימליך – פעולה לפתיחת נתיב אויר חסום באמצעות הגברת הלחץ בחלל הבטן ובבית החזה:
עימדו מאחורי החולה כשרגל אחת שלכם בין רגליו, חבקו את בטנו של החולה, מצאו את התבור והניחו עליו את אגרופכם. בצעו לחיצות מהירות – פנימה ולמעלה בפעולה אחת, 6 עד 10 פעמים. לאחר כל תמרון כזה בדקו האם הגוף הזר יצא. חיזרו על השלבים עד להגעת צוות פארמדיקים או עד למצב בו איבד החולה את הכרתו בגלל תהליך החנק שלא הגיב לתמרון היימליך. אם החולה איבד את הכרתו, התחילו בהחייאה.
לסיכום, אכילה היא פעולה שאנחנו מבצעים יום יום, לכן הסיכוי שניתקל בסיטואציה בה מישהו מתחיל להיחנק הוא סביר למדי. אם נדע לפעול מהר ונכון נוכל להציל חיים.
מומלץ לקרוא גם:
כך תצילו את התינוק שלכם: מדריך חירום להחייאת תינוקות ב- 5 צעדים פשוטים