חיסונים בהריון – מומלץ או אסור, ואיך זה משפיע על התינוק?
ד"ר אסנת וולפיש עונה על כל השאלות המטרידות בנוגע לחיסונים בזמן ההיריון.
נשים רבות חוששות מחיסונים באופן כללי ובודאי מחיסון בהריון.
חיסון הוא הזרקה של חומר, שיכול להכיל מרכיבים שונים של הנגיף לתוך הגוף ובכך לעודד את הגוף לייצר נוגדנים כנגד הנגיף, שיהיו מוכנים בשעת הצורך אם הנגיף ינסה לתקוף.
מתכננת היריון? פני לרופא
כאשר אישה מתכננת הריון, כדאי ללכת לרופא ולעדכן אותו בתוכניות, כדי שאפשר יהיה לעשות השלמת חיסונים ובעיקר את החיסון לאדמת, והכנות נוספות שנדרשות לפני הכניסה להיריון, כמו למשל התחלת נטילת חומצה פולית וכיוצא בזה.
אילו חיסונים מומלץ לתת בזמן ההיריון?
בעת היריון, יש חיסונים שאסור לתת, ולעומת זאת יש חיסונים שמותר וצריך לתת.
חיסון בעת ההיריון מגן הן על האם, הן על העובר ברחמה. ההגנה חלה גם על הילוד בתקופת חייו הראשונה על ידי מעבר של נוגדנים מהאמא ישירות לעובר. הנוגדנים נשארים בדמו לתקופת מה ומגנים עליו גם לאחר שנולד.
ארבעת החיסונים המומלצים בהריון הם: שעלת, שפעת, טטנוס, ודיפתריה (אסכרה). שני הראשונים מומלצים בתקופות של התפרצות עונתית. למשל, השפעת בחורף והשעלת לפי תקופות התפרצות. באשר לטטנוס ולדיפתריה – רוב האוכלוסיה מחוסנת ממילא לפי תוכנית החיסונים ולכן, בדרך כלל אין צורך לתת אותם בהריון. ארבעת החיסונים יעילים ובטוחים בהריון ואינם מעלים את הסיכון למומים או מחלות.
חיסון לשעלת
בשנים האחרונות חלה עליה בשיעור השעלת באוכלוסייה. השעלת הינה מחלה מסוכנת לתינוקות בני יומם ועד גיל שלושה חודשים. לכן כדאי להתחסן בשליש השלישי להריון, על מנת שהילוד יהיה מוגן גם בתקופת חייו הראשונה כאשר הוא רגיש ביותר לזיהומים. החיסון הוא בטוח לחלוטין לשימוש לאם ולעובר. יש עדויות רבות במחקרים גדולים של שימוש בטוח בחיסון לאשה ולעובר בעת ההיריון.
חיסון לשפעת
על אף שהשפעת הינה מחלה קלה ברוב המקרים, היא יכולה להסתבך בהריון ולהוביל למחלה נשימתית קשה או אפילו דלקת ראות קשה. לכן כל אשה הרה בעונת השפעת צריכה להתחסן, לא משנה באיזה שלב היא של ההיריון. החיסון לשפעת הוא בטוח לחלוטין, יעיל באחוז גבוה ויכול למנוע את סיבוכי המחלה באשה ההרה.
ואילו חיסונים כדאי לעשות לא בזמן ההיריון?
לאחר הלידה ולפני ההריון הבא, כדאי מאד להשלים חיסונים שאסורים בהריון, כמו למשל אדמת. אדמת היא דוגמה מצויינת למחלה מסוכנת ביותר בהריון, שיכולה לגרום להפלות ולמומים ואסור להתחסן בהריון ולכן חשוב לקבל חיסון לפני ההריון. למזלנו כיום מחלת האדמת היא מאד נדירה.
מומלץ לקרוא גם: