רופא נבוכים: אחת ולתמיד – מה ההבדל בין זיהום לבין דלקת

המון אנשים מתבלבלים בין שני המושגים ‘זיהום’ ו’דלקת’ וחושבים שזה אותו הדבר. המונחים כמובן קשורים זה לזה, אבל הם מאד שונים.
בני האדם מוקפים כל הזמן בחיידקים, וירוסים, ופטריות. כל אחד מסוגי המיקרואורגניזמים הקטנים הללו הוא בעל מאפיינים שונים – גודל שונה, סגנון חיים שונה, מנגנון שכפול שונה וכדומה.

כאשר אחד מהיצורים הקטנים האלה חודר לגופנו, לרוב דרך האף או הפה, או דרך פצע בעור, יהיה לנו זיהום. ישנם זיהומים חיידקיים, ישנם זיהומים ויראליים, וישנם זיהומים פטרייתיים. באנגלית קוראים לזה Infection.
דוגמאות לזיהומים אלה יכולות להיות זיהום ויראלי בגרון, זיהום חיידקי בגרון וזיהום פטרייתי בעור.

מערכת החיסון שלנו מאד רגישה, חכמה ומשוכללת. ברגע שהיא רואה או מרגישה את הזיהום, כלומר ברגע שמערכת החיסון מזהה חדירה של חיידק או וירוס לתוך הגוף שלנו, היא מיד מתחילה להילחם בו, ומייצרת דלקת. באנגלית קוראים לזה inflammation.
דלקת היא המלחמה שהגוף מייצר נגד אויב כלשהו – חיידק או וירוס, למשל. יש גם דלקת שהגוף מייצר נגד אויב שאיננו חיידק או וירוס, למשל חבלה או שריר תפוס. כל מצב בו המערכת החיסונית נלחמת במשהו, נקרא מצב של דלקת.

אם כך, דלקת היא דבר טוב. היא נלחמת בזיהום, ומנסה להיפטר ממנו. הבעיה היא שלפעמים מערכת החיסון שלנו היא חרב פיפיות. לעיתים היא נלחמת קצת יותר מדי, ובזמן המלחמה שלה בזיהום הפולש, היא גם קצת עושה נזק לגוף עצמו, ואז הרופא ימליץ על תרופות נגד דלקת, NSAIDs באנגלית.

איך נדע אם יש לנו זיהום או דלקת?

המאפיין הקליני הכי קלאסי של זיהום הוא חום. שאר המאפיינים תלויים במקום/באיבר שהינו מזוהם – אם זה הגרון, אז כאב גרון, ריור, וכדומה. אם זיהום בסימפונות/בריאות, אז יהיה שיעול, ליחה וכדומה.

המאפיינים הקליניים של דלקת, (למשל בתגובה לזיהום של פצע בעור) הם: אודם מקומי, נפיחות מקומית, חום מקומי, רגישות מקומית, וכדומה.

רופאים, פעמים רבות, יעשו בדיקות דם כדי לבדוק מדדי דלקת, כלומר, לראות אם הגוף (מערכת החיסון) נלחם במשהו, ועד כמה קשה המלחמה הזאת.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות