מה עושים כשלילד יש דלקות חוזרות בדרכי הנשימה?

רופא הילדים ד"ר אופיר בר און עם המלצות לטיפול בברונכיטיס (דלקת סמפונות) אצל פעוטות. מתוך התוכנית "לחיות".

מה זה ברונכיטיס?

כ- 30% מהילדים עד גיל שנתיים-שלוש סובלים מאירועי שיעול וציפצופים חוזרים. זה נפוץ בעיקר בחורף. לרוב זה נגרם כתוצאה מוירוסים שנכנסים דרך האף והפה, ויורדים מטה כלפי הסימפונות, כלומר, אל דרכי הנשימה בריאות.
הסימפונות מרגישים את האויב הקטן שנכנס אליהם, ומתחילים לייצר דלקת כדי להילחם בוירוס הזה. זה בעצם “ברונכיטיס” או “ברונכיוליטיס”, כלומר דלקת בסימפונות הרגילים, או הקטנים יותר.
בברונכיטיס יש תגובה של הסימפונות – הם מפרישים נוזלים, וגם מתכווצים. הכיווץ הזה גורם לרעש, הציפצוף, ששומע הרופא שמאזין עם סטטוסקופ לריאות של הילד. החירחורים, והשיעול הליחתי, הם הנוזל שנוצר ומופרש בתוך הסימפונות.

אחוז קטן מהילדים שיש להם אירועי שיעול חוזרים יסבלו גם מאסתמה בהמשך חייהם. מחקרים שונים מצטטים אחוזים שונים. ילד שאחד מהוריו (או שניהם) סובלים מאסתמה, הוא בעל סיכוי גבוה יותר לסבול מאסתמה בהמשך חייו. ילדים שחולים ומשתעלים גם בקיץ, למשל, גם להם סיכוי יותר גבוה לפתח אסתמה בהמשך החיים. אבל אין דרך ודאית לנבא זאת, לא לחיוב ולא לשלילה.

מה עושים כשלילד יש דלקות חוזרות בדרכי הנשימה?
צילום: shutterstock

מה הטיפול המומלץ בברונכיטיס?

ברגע שיש ברונכיטיס, או דלקת בסימפונות, צריך לעזור להם להירגע. דבר ראשון, נותנים אינהלציות או משאפים של מרחיבי סימפונות, דוגמת ונטולין, בריקלין או טרבולין. חומרים אלו מרפים את השריר שעוטף את הסימפונות, ומרגיעים אותו. ככה הסימפונות פתוחים, והנשימה קלה יותר.

אבל, הבעיה האמיתית היא התגובה החזקה של מערכת החיסון בתוך הסימפונות. לצורך כך משתמשים בתרופות סטרואידליות כגון בודיקורט. חומר זה “מרגיע” את הדלקת בסימפונות, ומאפשר רגיעה והחלמה מהירה יותר.

לא צריך לחשוש מהעובדה שזה סטרואידים. ראשית, לא מדובר על סטרואידים בוני-שריר כמו של ספורטאים. מדובר על סטרואידים אנטי-דלקתיים, שעובדים כמעט באופן בלעדי בתוך דרכי הנשימה. מחקרים הוכיחו שכמעט אין ספיגה של הסטרואידים הללו לגוף. לטיפול קצר טווח, של שבוע-שבועיים-שלושה, ואפילו חודש, אין כמעט השפעה רעה בכלל. ולכן, אינהלציות של סטרואידים אינן מסוכנות, ובמידה ומקבלים המלצה רפואית להשתמש בהן – כנראה שיש סיבה, ולא צריך לפחד.

לסיכום, הרבה ילדים סובלים משיעול במהלך שנות חייהם הראשונות. לרוב מדובר במחלות ויראליות קלות בדרכי הנשימה במהלך החורף. הטיפול המומלץ הוא אינהלציות של מרחיבי סימפונות, ולעיתים קרובות גם סטרואידים, שהם תרופות אנטי-דלקתיות שמרגיעות את ה”בלגן” שיש בתוך דרכי הנשימה. ברוב המקרים יכול רופא הילדים לאבחן ולהמליץ על טיפול מתאים. במקרים אחרים, קצת יותר ממושכים או מורכבים, מומלץ לפנות ליעוץ אצל רופאי ריאות ילדים.

מומלץ לקרוא גם:

מה עושים כשלילד יש דלקות חוזרות בדרכי הנשימה?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות