לילד חסר ברזל: מה עושים במקרה של אנמיה אצל תינוקות ופעוטות?

רופא הילדים, ד"ר אופיר בר און , מסביר על אבחון וטיפול באנמיה אצל ילדים

ממה נובעת אנמיה אצל תינוקות?

אנמיה על רקע חסר ברזל בילדים היא שכיחה מאד בארץ ובעולם.
כאשר תינוק נולד, בדם שלו יש תאים אדומים שהם מיוחדים לחיים העובריים. לאחר הלידה, ובמשך 3-4 חודשים, התאים האלו נהרסים ונוצרים תאים אדומים חדשים המתאימים לחיים בעולם החוץ רחמי. יצירת התאים האדומים החדשים הללו דורשת ברזל. ובכלל, לאור קצב הגדילה הגבוה, יש לגוף של תינוקות דרישה גבוהה לברזל.

חלב אם או תחליפי המזון לתינוקות מספקים אחוז מסויים של ברזל, אבל לרוב זה לא מספיק. ולכן נהוג לתת תוספת ברזל, בטיפות, החל מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה ואפילו שנה וחצי.

משרד הבריאות ממליץ על הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה. תינוקות הניזונים מתחליפים, יש לוודא שהם מכילים ברזל. ברגע שמתחילים מזון משלים, יש לכלול בתפריט מזון עם ברזל זמין, כגון: מוצרי בשר, דגנים מועשרים בברזל וקטניות. ללא אלו, תינוקות עלולים לפתח אנמיה על רקע חסר ברזל. חסר זה מהווה גורם סיכון להאטה בהתפתחות הילד, וגם לתפקוד קוגניטיבי ירוד בתינוקות.

איך נדע אם התינוק סובל מאנמיה?

סביב גיל שנה נהוג לעשות “ספירת דם של גיל שנה” כדי להעריך את מצבו של הילד. רופא הילדים מסתכל על תוצאות הספירה ומחליט אם יש עדות לאנמיה. זאת בהסתמך על ערך ההמוגלובין, ערך ה- MCV, שהוא גודל הכדוריות האדומות, וערכים נוספים.
אם יש עדות לאנמיה, רופא הילדים כנראה ימליץ להמשיך את הטיפול בברזל ואף להגביר את מינון הטיפות. לעיתים חוזרים על ספירת הדם לאחר כמה חודשי טיפול אינטנסיביים שכאלה, כדי לוודא שהילד סופג היטב את הברזל.

שימו לב לשילובי המזון

ישנם גורמים המפריעים לספיגת ברזל, כגון מוצרי חלב. ויש מוצרים שדווקא מסייעים לספיגת ברזל, כגון ויטמין C. לכן חשוב להקפיד “להרחיק” מתן ברזל מארוחות חלביות.

לסיכום

אנמיה על רקע חסר ברזל היא מאד נפוצה בילדים בשנה הראשונה בחיים. היא נובעת מצורך מוגבר של ברזל בגופו המתפתח של הילד. נהוג לתת טיפות ברזל כתוספת, וחשוב גם להקפיד על תזונה עתירת ברזל. בגיל שנה עושים ספירת דם. אם יש עדות לאנמיה, רופא הילדים ימליץ להגביר את מינון הברזל. לאחר כמה חודשים אפשר לחזור על הספירה לוודא שהכל הסתדר. במידה ולא, צריך יהיה לעשות בירור נוסף. על זה יפרט רופא הילדים שלכם.

מומלץ לקרוא גם:

הנקה מלאה: כיצד תוכלי לדעת שהתינוק אוכל מספיק?

החיים שלהם בידיים שלכם: תנו לתינוקות שלכם ויטמין K

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות