שאל את הדיאטנית: האם שינוי תזונתי יסייע בהפרעות הקשב והריכוז של ילדי?
מסתבר שישנם מאכלים שנמצאו ככאלו המחמירים הפרעות קשב וריכוז אצל הילדים ויש כאלה שדווקא עוזרים לשפר את התפקוד. הנה המדריך המלא להורים.
בשנים האחרונות נמצא קשר בין תזונה לבין הפרעות קשב וריכוז.
ראשית יש להדגיש כי הפרעת קשב וריכוז היא תכונה גנטית. תזונה לקויה בלבד לא גורמת לה, עם זאת, תזונה לקויה עם חסכים משמעותיים, יכולה בהחלט להחמיר את ההפרעה בילדים שיש להם את הנטייה הגנטית לכך.
איזה תזונה קשורה להפרעות קשב וריכוז?
הגורמים התזונתיים העיקריים שקשורים לשכיחות גבוהה יותר להפרעת קשב, הם תזונה עשירה בסוכרים ופחמימות ריקות. הכוונה ללחם לבן, אורז ומאפים.
תזונה המכילה כמות גדולה של אלרגנים, האופיינית לתזונה המערבית, כמו חומרי שימור וטעם מלאכותיים. צריך להבין שקיימים למעלה מ- 3,500 חומרי צבע, חומרי שימור וחומרי טעם מלאכותיים במזון שלנו!
קשר נוסף בין תזונה לבין הפרעות קשב נוגע לחסרים תזונתיים. רמות נמוכות של ויטמיני B, אבץ, מגנזיום, סידן, ברזל וחומצות שומן חיוניות, קשורות לשכיחות גבוהה יותר של הפרעות קשב.
איזה תזונה מומלצת?
להורים יש תפקיד מרכזי בשיפור התפקוד של ילד עם הפרעת קשב, שמושפעת מתזונה לקויה. ישנם מספר שינויים שמומלץ להורים כאלה לבצע:
1.אל תוותרו על ארוחת הבוקר
אי אפשר להגזים בחשיבותה הגדולה של ארוחת הבוקר שהיא בעצם תדלוק של סוכר לגוף, ומאפשרת שיפור בתפקודי הלמידה של הילד. ילדים שלא אכלו ארוחת בוקר, סבלו יותר מהפרעות בריכוז, מעייפות, מהפרעות התנהגות ומקשיי למידה. מומלץ לדאוג לארוחת בוקר מאוזנת, המכילה מרכיבים תזונתיים חשובים כמו חלבונים ופחמימות מורכבות. לדוגמה, חביתה ופרוסת לחם מלא, או קורנפלקס מחיטה מלאה עם יוגורט. ארוחה כזו מאפשרת לילד לתפקד טוב יותר בביה”ס ומפחיתה את סיכון להפרעות התנהגות ולמידה.
2. הקפידו לתת לילדים תזונה עשירה בוויטמינים
טיפ נוסף להורים הוא הוספה של מרכיבים תזונתיים מרכזיים, כמו ברזל, ויטמין B12, ויטמין E, תיאמין ויוד. מחסור במרכיבים האלו יכול לגרום לפגיעה בהתפתחות הילד ובתפקוד הקוגניטיבי שלו. ויטמינים ומינרלים אלו נמצאים בעיקר בבשר, קטניות, דגנים מלאים, נבטי חיטה, אגוזים ודגנים מועשרים.
3. הוסיפו מאכלים המכילים אומגה 3
כמו כן, תוספת חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, חשובות לתפקוד מערכת העצבים ולהתפתחות המוח. מחקרים הראו שאנשים עם רמות נמוכות של חומצות שומן חיוניות בדם, סבלו יותר מבעיות התנהגות. מכאן שיש מקום להעשיר את התזונה בחומצות שומן חיוניות בילדים עם הפרעות קשב. מקורות טובים לכך בתזונה הם שמן סויה, שמן קנולה, טחינה, אגוזים, גרעינים ודגים.
לסיכום, הקפדה על תזונה נכונה, מאוזנת ומגוונת חשובה לכולם. הימנעות מאכילה מרובה של סוכרים, שתייה ממותקת, צבעי מאכל וקפאין, מועילה לכל הילדים וגם לאלה עם הפרעת קשב וריכוז. בנוסף, שינוי בהרגלי התזונה, כמו אכילת ארוחת בוקר טובה ומאוזנת, והוספה של מאכלים המכילים ברזל, B12, ואומגה 3 עשויים לשפר את המצב.
מומלץ לקרוא גם:
הילד משתולל בכיתה: לתת ריטלין או לא לתת ריטלין? זאת השאלה
צמחי מרפא להתמודדות עם הפרעת קשב וריכוז
לגדל ילדים במשקל בריא: משימה אפשרית