סובלים מאסתמה? מה כדאי לאכול?
התזונאית הקלינית הדס רק צימרמן מסבירה אילו מזונות יכולים להקל את הסממנים של אסתמה ואילו מזונות יכולים להחמיר אותם.
קיימים מחקרים רבים המצביעים על קשר בין תזונה לבין אסתמה. ניתן לומר באופן כוללני, שחולי אסתמה אשר אוכלים בצורה בריאה ונכונה, ותזונתם כוללת כמות גדולה של ויטמינים, מינרלים חומצת שומן מסוג אומגה שלוש ונוגדי חמצון, חווים הקלה בתסמיני האסתמה ובשכיחותם. מנגד, אלו אשר אוכלים הרבה מזון מעובד, לא בריא ונמצאים בעודף משקל, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח התקפי אסתמה קשים יותר ובתדירות גבוהה יותר.
מחקר שבוצע בבני נוער מצא, שנערים עם תזונה לקויה סבלו מהתקפי אסתמה רבים יותר וקשים יותר לעומת אלו שאכלו בריא. באופן ספציפי, חסר בויטמיני C ו- E , חסר בחומצת שומן אומגה שלוש היה קשורה לתפקודי ריאות לקויים. מחקר אחר שנעשה על ילדים מצא שילדים שהתזונה שלהם כללה כמות גדולה של ירקות, פירות ואגוזים, סבלו פחות מתסמיני אסטמה.
לגבי ריפוי מאסתמה – לא ניתן להגיע לריפוי מלא בתזונה, כיוון שאסתמה הינה מחלה כרונית, אך בהחלט ניתן למתן את חומרת ההתקפים ושכיחותם.
ההמלצות התזונה של הדס רק צימרמן לחולי אסתמה
אכלו ירקות ופירות – כל הצבעים וכל המינים, במיוחד גזר, עגבניות, פלפל . הם מכילים הרבה ויטמין “סי”. כמו גם אוכמניות, תפוז ותפוח.
צרכו אומגה שלוש – נמצא בדגים ממים עמוקים ובזרעי פשתן.
שימרו משקל מאוזן – אנשים הסובלים מעודף משקל ידועים כסובלים מתסמיני אסטמה חמורים יותר.
ערכו בירור לאלרגיה למזון – לעיתים אלרגיה למזון שאינה מטופלת מגבירה את התקפי האסטמה.
הימנעו ממזון מעובד – בחלק ממוצרי המזון המעובדים משתמשים בחומרים שונים אשר יכולים להפעיל את מערכת הנשימה ולעורר התקפי אסתמה. מסיבה זו וכמובן מסיבות בריאותיות נוספות, יש להימנע ככל שניתן ממזון מעובד ולהשתדל לאוכל מזון ביתי.
הימנעו מאכילה לפני השינה – שכיבה במצב מאוזן יכולה לגרום להגעת תוכן הקיבה אל חלל הפה ואל דרכי האוויר, ובדרך זו להתפתח להתקפי אסתמה. תופעה זו נקראת רפלוקס והיא מופיעה ברמות שונות בכשבעים אחוז מחולי האסתמה, ולכן מומלץ לא לשכב לאחר הארוחה.
מומלץ לקרוא גם:
נאחזים באוויר: אסטמה ופעילות גופנית
פרופ' קרסו עם ד"ר קובי שדה: כל מה שרצית לדעת על אלרגיות ואסתמה והטיפול בהן