מחלת אלצהיימר: להכיר אותה על כל גווניה

מה גורם למחלת האלצהיימר, מי האוכלוסייה שסובלת ממנה יותר, והאם יש תרופה?

אלצהיימר היא מחלה שכיחה יחסית – לפי ההערכות, ישנם בין 150 ל-200 אלף חולי אלצהיימר בישראל. המיקוד של המחלה הינו מערכת העצבים. היא גורמת לניוון הדרגתי איטי ומתמשך של תאי העצב – עד למותם הסופי. מה כדאי לדעת על המחלה, מי האוכלוסייה שסובלת ממנה יותר, והאם יש תרופה או טיפול? הנה כל מה שחייב לדעת על מחלת האלצהיימר.

רקע כללי והתפתחות המחלה

מחלת האלצהיימר תוארה לראשונה כבר בשנת 1906, ואז גם נודעו רוב השלבים המרכזיים שלה. המחלה מתחילה בהופעת תסמינים שונים הקשורים לירידה קוגניטיבית הדרגתית. ככל שהמחלה ממשיכה להתגבר ולהחמיר – היא פוגעת גם בזיכרון, ובתפקודים נוספים של המוח לרבות יכולת הסקת מסקנות בריאה, חשיבה עם רצף הגיוני ואחיד וכן חוש התמצאות במרחב ובחלל. כתוצאה מכל אלו, גם הפעילות המוטורית של הסובל ממחלת האלצהיימר נפגעת. יש מקרים בהם חולי אלצהיימר סובלים מכושר הליכה פגום, בעיות בכושר האכילה וכן קושי בשליטה על הסוגרים.

תמונה: shutterstock


לאורך השנים נעשו לא מעט מחקרים הנוגעים למחלת האלצהיימר, ועם זאת – לא ברור לחלוטין כיצד המחלה מתפתחת ומה הגורמים שלה, מלבד גורמים תורשתיים.
ידוע כי התפתחות המחלה קשורה בד בבד עם מוטציה גנטית מסוג מסוים, שאחת ההשפעות שלה היא התחלקות חריגה של חלבון מסוג app בגוף האדם.

גורמי הסיכון שעלולים להוביל להתפתחות מחלת האלצהיימר

גורמי סיכון שעלולים לעודד התפתחות מחלת האלצהיימר כוללים אי פיתוח השכלתי. כלומר – ככל שתפתחו את עצמכם אינטלקטואלית, ותגרו כדרך קבע את תאי המוח שלכם – כך אתם אקטיבית מקטינים את הסיכון לחלות באלצהיימר.
גם גורמי תחלואה נוספים עשויים לגרום להתפתחות מחלת האלצהיימר. חבלות בראש, רמת שומנים גבוהה בדם, מחלת הסוכרת ולחץ דם גבוה עשויים להיות קשורים להתפתחות המחלה. כדי לנסות ולמנוע את התפתחות המחלה חשוב לשמור על אורח חיים בריא – לרבות הימנעות מעישון ושמירה על פעילות גופנית סדירה.
בנוסף, יש יחס ישיר בין התפתחות המחלה לעליה עם הגיל – וככלל, סביר שהתפתחות האלצהיימר תתרחש בגילאים מבוגרים יותר, לקראת גיל הזקנה. קיים גם קשר בין חולי בתסמונת דאון לבין השיעור לחלות במחלת האלצהיימר.

תמונה: shutterstock

סטטיסטיקות ונתונים

רוב חולי האלצהיימר סובלים מהתפתחות המחלה בטווח של גיל 65 ומעלה. רק אצל כ-5% מהחולים המחלה מתפתחת בסביבות גילאי 40-50. התפתחות המחלה היא איטית. הסימפטומים נבנים טיפין טיפין, עד למצב של תסמינים קשים שעשויים להיגמר אף במוות. התפתחות המחלה יכולה לארוך בין 3 שנים ועד ללא פחות מ-20 שנים, עד שהיא מגיעה לרמתה הגבוהה והחמורה ביותר. בנוסף, שיעור המחלה נפוץ יותר בקרב נשים לעומת גברים.

ההבדל בין אלצהיימר ודמנציה

דמנציה הינה מצב של ״שיטיון״ – מוות של תאי המוח שגורמת להתנהגויות חריגות. השיטיון יכול להיות תסמין של מחלות רבות. אלצהיימר לעומת זאת, היא מחלה מסוימת מאד שמתרכזת בצברים עמילואיידים במוח. באלצהיימר, תהליך ההידרדרות מובן ומוכר לגורמי הרפואה. שיטיון הוא רק תסמין ספציפי של מחלת האלצהיימר.

אפשרויות טיפול במחלה

בעוד שאין דרך לבלום את המחלה לחלוטין בעת התפתחותה, בהחלט ניתן לסייע לבלום את התפתחות התסמינים הקשים ולהאט את התפתחות הסימפטומים של המחלה.
הדרך הראשונה והמרכזית היא כפי שכבר ציינו, לנהל אורח חיים בריא יותר. אכילה בריאה ומאוזנת, הימנעות מוחלטת מעישון, הגברת הפעילות הגופנית ככל הניתן ואימון תדיר של תאי המוח והתפתחות אתגר חשיבתי – בהחלט עשויים לצמצם את התפתחות המחלה ואף, במקרים מסוימים, למנוע את התפתחותה כליל.
המוח הוא שריר שדורש אימון כמו כל שריר אחר. כדי לאמן אותו ניתן לפתור תשחצים, לקרוא ספרים ולנהל שיחות לעיתים תכופות. זכרו תמיד להכניס תחביבים ועיסוקים חדשים לחיים, ולהקפיד להעסיק את המוח באתגרים שונים. 

תמונה: shutterstock


* הכתוב במאמר זה לא נכתב על ידי גורם רפואי ואין בו להחליף כל התייעצות ספציפית וסיוע פרטני. אנו ממליצים לפנות לרופא המטפל שלכם ולגורמי מקצוע בעלי נסיון וידע רפואי למתן ייעוץ והכוונה.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות