רופא הילדים מסביר: איך בודקים אלרגיה והאם יש בזה סיכון?

הילד הופנה לבדיקת אלרגיה? אין סיבה לדאגה. הסיכון נמוך והתוצאה יכולה להציל חיים

ממה נגרמת אלרגיה?

אלרגיה היא מצב בו הגוף שלנו, או ליתר דיוק, מערכת החיסון שלנו, מזהה רכיב כלשהו בתור “אויב” ונלחמת בו. לרכיב הזה, הגורם לאלרגיה, קוראים אלרגן. הרכיב האלרגני עלול להיות כמעט כל דבר החל מתרופות, דרך מזון ועד אבק. הנטייה לאלרגיות היא גנטית, אבל המחקרים עדיין אינם חד משמעיים בהקשר למקור ההעברה של הגן מההורה לילד.

במצבים אלרגיים הגוף מייצר נוגדנים מסוג IgE כנגד האלרגן, ובחשיפה חוזרת משתחררים חומרים שונים, ביניהם היסטמין, הגורמים לתופעות הקליניות של אלרגיה: פריחה, גירוד בעיניים וריבוי דמעות, נזלת, שיעול, קוצר נשימה, לעיתים גם שלשולים והקאות.

מהו הטיפול באלרגיה?

הטיפול באלרגיה מבוסס על תרופות אנטי-היסטמיניות, כלומר, חוסמות או מפחיתות את שחרור ההיסטמין, וכך עוזרות בטיפול בהתקף האלרגיה. לסובלים מאלרגיה – דעו כי הטיפול אינו מונע את ההתקף הבא, אלא מטפל בהתקף הנוכחי בלבד.

איך בודקים אלרגיה?

כאשר נמצא חשד לאלרגיה, כדאי לאבחן מי האויב, כדי להתרחק ממנו בעתיד. אבחון האלרגיה נעשה בדרך קלה על יד בדיקות ישירות ועקיפות:

הבדיקות העקיפות הן למעשה בדיקת דם בה מסתכלים על כמות האאוזינופילים, הלוא הם תאים בדם שלעיתים קרובות ערכם גבוה בילדים אלרגיים. בנוסף, בודקים את הנוגדן IgE, אותו מייצרת המערכת החיסונית כנגד האלרגן. ניתן לעשות בדיקה כללית של IgE או בדיקה ספציפית של IgE כנגד האלרגן החשוד כאויב . מדובר בשיטה מאד מדויקת, אבל גם יקרה.

בבדיקות הישירות חושפים את הילד ישירות לאלרגן החשוד. הבדיקה נעשית במרפאת אלרגיה מסודרת עם צוות מיומן, שיכול להתמודד עם אלרגיה אמיתית, במידה וזו תופיע. לרוב מתחילים עם תבחין עורי בו עושים דיקור מיקרוסקופי של העור, אליו מחדירים טיפה קטנטנה של האלרגן, כאשר הוא מהול מאד. במידה ואכן יש אלרגיה, תיווצר תגובה מקומית, עיגול אדום ובולט בעור. בחשד לאלרגיה למזון, עושים גם מבחן תגר, בו נותנים לילד לאכול את המזון האלרגני החשוד.

לסיכום, בדיקת אלרגיה היא חשובה כדי למנוע מצבים הנעים מחוסר נוחות ועד סיכון חיים. מבחנים עקיפים אינם מסוכנים, אך הם יכולים להכאיב מעט לילד, בגלל הדקירה בבדיקת הדם. במבחנים הישירים, קיים אלמנט קטן של סכנה, אך כל עוד הם מתבצעים במרפאת אלרגיה מסודרת עם צוות מיומן, הסכנה נמוכה ביותר.

מומלץ לקרוא גם:

מה ההבדל בין רגישות ללקטוז לבין אלרגיה לחלב

מהי אלרגיה, מה גורם לה וכיצד מטפלים בה?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות