גדול ביפן (וגם בירושלים!)

באחוזת בית הכרם, בית דיור מוגן בירושלים, מייחסים חשיבות רבה לחיי תרבות עשירים. רבים מהדיירים הם אקדמאים בעלי שיעור קומה, ופרופ' בן-עמי שילוני הוא אחד מהם. כמומחה בינלאומי ליפן ותולדותיה, וזוכה פרס ישראל בתחום חקר מדעי המזרח הרחוק, היה זה רק עניין של זמן עד שיחל להעביר הרצאות גם לחבריו הדיירים. מיכל לקס, מנהלת התרבות של האחוזה: "התרומה של הדיירים היא בונוס שכולם מרוויחים ממנו"

לפרופ' בן-עמי שילוני, חוקר ומרצה ותיק ומוערך להיסטוריה והתרבות של יפן בארץ ובעולם, טייטלים מכובדים רבים; הוא חתן פרס ישראל בתחום חקר מדעי המזרח הרחוק, חבר באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בעל עיטור כוכב הזהב והכסף של מסדר האוצר הקדוש, נשיא כבוד של האגודה הישראלית ללימודי יפן – וזה רק על קצה המזלג.

העיניים הבורקות של הסטודנטים

במהלך השנים, מעבר להוראה במוסדות אקדמאיים, פרופ' שילוני הרצה במקומות שונים, שימש כיועץ למשרד החוץ ואף כפרשן תקשורת בעיתונים, ברדיו ובהמשך גם בטלוויזיה. מתפקיד המרצה תמיד נהנה, וכך גם תלמידיו; השיעורים שהעביר הלכו והתמלאו.
בתחילת שנות ה-90 הגיע לשיא, כאשר בשיעור אחד שלו היו נוכחים לא פחות מ-680 תלמידים – הכיתה הגדולה ביותר אי פעם באוניברסיטה העברית. "לי זה החמיא", הוא מספר. "ההוראה היתה בהחלט חלק חשוב מהעיסוק שלי, ונתנה לי מוטיבציה להמשיך כל הזמן לחפש נושאים חדשים בתחום, כמו יפן והיהודים או מלחמת רוסיה-יפן. העיניים הבורקות של הסטודנטים תמיד היו חשובות לי. מצאתי שכשאני עצמי מוצא ומתלהב ממשהו, זה מדבק אותם. זכיתי בעברי בפרסים למרצה המצטיין, ובעיניי זה לא חשוב פחות מפרסים אחרים; רבים מתלמידי המשיכו גם לתואר שני ולדוקטורט, וזה משמח אותי. אני רואה בהם כממשיכי-דרכי -יורשים אינטלקטואליים".

לאחוזת בית הכרם בירושלים עבר פרופ' שילוני בעידוד בנותיו ב-2019, לאחר שאשתו נפטרה. "תחילה היססתי לעבור למקום משום שחששתי שמדובר בבית אבות. זה הזכיר לי את הכרוז ברכבת היפנית שהיה קורא בקול: "אני מתכבד להודיע לכם שזו התחנה האחרונה", אבל מיד התבדיתי. התרשמתי שהמקום יפה ונוח, ושהאנשים מאוד נחמדים, אז נפלה ההכרעה".

איך התרשמת מחיי הקהילה באחוזה?

"יש פה כ-300 דיירים, מספר רציני למדי, ביניהם אנשים איכותיים ביותר. הרבה יוצאי משרד החוץ, מורות ופרופסורים לשעבר. מה שנחמד הוא שהקהילה כאן מאוד ערה ותוססת, והכל חופשי; מי שרוצה להסתגר בדירתו – יכול, מי שרוצה להיפגש עם אנשים – מוזמן. חשבתי שהיות ואין לי מחויבויות של עבודה אז יהיה לי פנאי לשבת, לכתוב, לקרוא, להמשיך בפעילות מחקרית, אבל נוכחתי לגלות שלמעשה אין לי בעצם כ"כ הרבה זמן פנוי, מכיוון שאני מנצל את מה שיש למקום להציע".

חיי התרבות העשירים הם חלק מהיסודות שעליהם מושתתים החיים באחוזת בית הכרם, כפי שמספרת מנהלת התרבות של האחוזה, מיכל לקס: "חשוב לנו שהדיירים תמיד יהנו מתוכן מגוון, מעניין ונוגע, ובהתאם לכך אנחנו משקיעים בתחום המון מחשבה ומשאבים כספיים. התוכניה של הדיירים מלאה פעילויות באופן קבוע: הרצאות, חוגים, פעילויות מוזיקליות, סרטים, קבלות שבת. אין יום ללא פעילות תרבות".

התחלתי ללכת לחדר כושר – לראשונה בחיי

את ההנאה שבחלוקת הידע הנרחב שלו, פרופ' שילוני מצא גם באחוזה.

"הפעם הראשונה היתה מעט זמן אחרי שהגעתי. הציעו לי וכמובן שהסכמתי, היתה זו הרצאה על האסתטיקה היומיומית ביפן. לאחרונה העברתי הרצאה על פרל הרבור, ויתכן שיהיו הרצאות נוספות בהמשך".
והוא לא היחיד. "יש לנו כאן דיירים ברמה גבוהה מאד, עם ידע וניסיון רב בשלל תחומים", מפרטת לקס."כשהם מתנדבים לחלוק את זה עם שאר הדיירים – כולם נהנים: הדיירים מחכים לזה, והמרצים מתמלאים בתחושת סיפוק ועשייה. זה מאוד יפה לראות. במובן הזה, התרומה של הדיירים היא לגמרי בונוס שכולם מרוויחים ממנו. בדצמבר האחרון, במלאת 80 שנים למתקפה היפנית בפרל הרבור, פרופ' שילוני הציע להעביר לדיירים הרצאה בנושא. כמובן שנעניתי בשמחה, בכל זאת – התנדבות של מומחה בתחומו בכזה שיעור קומה זה לא עניין של מה בכך. ישבנו יחד והכנו מצגת שתלווה את ההרצאה, עם תמונות, סרטונים ומפות. היה מאוד מעשיר".

באילו עוד תחומים הדיירים מרצים?

"המון. יש לנו כאן פרופסורים להיסטוריה, מרצות לספרות שמעבירות חוגים והרצאות, דיירים שמעבירים חוגים בצרפתית, לדינו, חזנות, מוזיקה מכל העולם. פרופ' יהודה באואר, מומחה לחקר השואה מעביר הרצאות בתחום. יש לנו דיירת שבאופן קבוע, בכל שנה, מעבירה תיקון שבועות מרתק (סדר לימוד המיועד לליל חג השבועות). דיירת אחרת לקחה על עצמה לעשות אירוע ליום ירושלים. ממש לאחרונה נכנס דייר חדש שכבר פנה והציע להעביר שיחות בנושאי היסטוריה".  

כחובב הרצאות בעצמו, פרופ' שילוני לוקח גם חלק פעיל בפעילויות התוכן והתרבות המתקיימות באחוזה."הפעילות בכל ערב – ההרצאות, הקונצרטים, ההופעות – ממלאת את החלק האחרון של היום בתוכן. אני הולך כמעט לכל ההרצאות, זה אחד הדברים המעניינים והמהנים עבורי פה. יש נושאים היסטוריים רבים, עם או בלי אזכור של יפן. פעמים רבות אני ניגש לשוחח עם המרצה בתום ההרצאה".

אילו דברים נוספים את נוהג לשלב בשגרת היומיום שלך?

"מאז שעברתי לכאן התחלתי ללכת לחדר הכושר – לראשונה בחיי. זה מאד מצא חן בעיניי, ועד היום אני הולך להתאמן מדי בוקר. יש פה פארק מאד יפה באזור, וגם הבריכה מאד נעימה לשחייה. ונחמד להכיר אנשים שמגיעים, כך שלשם אני מגיע פעמיים-שלוש בשבוע. מעבר לכך אני מתעניין בחוגי ספורט נוספים כמו יוגה וצ'י-קונג, אבל בינתיים פשוט אין לי מספיק זמן פנוי לכך. נהייתי עסוק הרבה יותר ממה שתכננתי, וזה נהדר".

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות