איפה אפשר לאכול "מהשוק/השדה היישר לצלחת"?
מהשוק ישר אל הצלחת- לאכול מנות מאוכל טרי שנקטף ישר השדה. גלו אילו מסעדות אימצו את הטרנד החדש.
שמעתם פעם על המונח “פארם טו טייבל” (מהשוק אל הצלחת)? בעולם הקולינריה זו בעצם הגדרה למסעדות שמביאות את כל חומר הגלם שלהם ישר מהשדה: או קונות ישירות מהמגדלים, או מגדלות בעצמם. בישראל המצב טיפה שונה: יש מספר שפים שקונים את האוכל ישר מהשוק ובונים תפריט שמשתנה בהתאם לעונה, ולסחורה שהם מצאו באותו יום.
בשוק של עכו נמצא אוסמה דלאל, ילד פלא, רק בן עשרים וארבע ,שכבר הפך לאחד השמות החמים בסצינת הקולינארית הישראלית. כמו סוג של סינדרלה, דלאל התחיל לבשל לקהל רק לפני שנה וקצת אחרי שבמשך שנים בישל רק למשפחה וחברים. היום, הוא ובן הדוד שלו, דודו, עומדים כל יום ומבשלים רק עם שהם מצאו טרי בשוק: אוכל “עכואי” פר אקסלנס. יש ימים שהם לא מגישים אוכל, כי לא הייתה סחורה מספיק טריה לטעמם. כך שתהיו בטוחים שאם הגעתם למקום, ודלאל בישל לכם, אכלתם את הסחורה הכי טובה שהייתה בשוק הבוקר.
בשוק הכרמל, תל אביב, פועלת מסעדה שהיא בגדר אחד הסודות השמורים של חובבי האוכל : הבסטה. איתי הר גיל ומעוז אלונים, שני ויקינגים שפתחו מסעדה ממש צמוד לשוק, כדי שתכלס, יהיה להם איפה לאכול. למסעדה נכנסת רק סחורה שהם בוחרים ומביאים במו ידיהם והם עושים שימוש די לא שגרתי בחומרי גלם וטעמים. המנות שלהם, מגיעות מהמטבח ים תיכוני פלוס אהבה גדולה מאוד למטבח הפלסטיני. זה אומר אוכל סופר “פרש”, עם טכניקות בישול קלאסיות, וטעמים שהם אוספים מכל השכנים שלנו במזרח התיכון.
מי שלדעתי מכתיב בשנים האחרונות את הטון של המטבח “הפארם טו טייבלי” הישראלי הוא ארז קומורובסקי. ארז בנה לפני מספר שנים את ביתו במושב מתת והחל לשתול ירקות, פירות, צמחים, כל מה שגדל טוב באדמה הגלילית. היום יש לארז סוג של יער קטן שבו גדלים מיליון סוגים של עלים, תותים, עשבים, פלפלים בשלל צבעים ועוד מיליון סוגים של יבולים. את כולם יחד הוא מכניס לתנורים ולסירים בסדנאות שהוא מקיים אצלו בבית. פשוט לא ייאמן כמה טעם אפשר לייצר רק עם ירקות.
אז למרות שפארם טו טייבל מקומי הוא עדיין בגדר אינטרפרטציה טיפה שונה, ישראל לגמרי בדרך. חמש – שש שנים, ובתקווה – כולנו נאכל כאן אוכל טרי של חקלאים שנקטף הבוקר.
מומלץ לקרוא גם: