החמאה שמחמיאה לקינוחים שלכם

חמאה היא מוצר חלבי אשר מיוצר מרכיבי השומן והחלבון של שמנת שעברה חביצה. היא מורכבת מכ-80% של שומן חמאה אשר משמים אותנו גם כממרח נהדר על לחמים, לחמניות, באגטים וגם בקרואסונים מופלאים, היא משמשת אותנו כמוצר מומס שניתן לשלב בשלל קינוחים, רטבים ותבשילים שונים וגם כטיגון ובהליכי בישול נוספים. במאמר זה נספר לכם קצת על ההיסטוריה של החמאה ואלו מתכונים נהדרים אפשר להכין איתה.

הכתבה בשיתוף השף הלבן

קרדיט: PIXABAY

קצת היסטוריה

החמאה שאנו מכירים כיום מיוצרת מחלב פרה למרות שבפועל ניתן לייצר חלב מחיות משק נוספות. בעבר (הכוונה לפני אלפי שנים) כשעוד לא היו מקררים, הדרך לשמר אותה הייתה לשלב בה מלח, בפרט בהובלה שלה ממקום אחד למשנהו. את המצאת החמאה ניתן לתארך כבר לפני 8000 שנים לפני הספירה עוד מהתקופה הנאוליתית, אז הייתה משמשת כמנחה בפולחנים שונים.  בהמשך ניתן לגלות כי צרכו אותה כמאכל "הברברים הצפוניים" כך הם תועדו על ידי היוונים והרומאים. ובהמשך הייחוס שלה הוא כאל חומר מרפא בלבד.

באירופה היא מתוארת במאה ה-12 אז היה קל יותר לאחסן אותה בשל מזג האוויר הקר, כאשר מי שהתחילה בייצוא החמאה היא סקנדינביה. היא נחשבה כמזון איכרים ולאט לאט נכנסה לחוגי החברה הגבוהים לאחר שהכנסייה הרומית-קתולית שילבה אותה בתענית מהמאה ה-16. בצפון אירופה – אירלנד היה נהוג לאחסן אותה בתוך חביות (פירקינס) ולקבור אותן בביצות כבול לשנים רבות. כשהיו מוציאים אותן מן החבית טעמן היה עז אך אכיל בשל הסביבה הקרירה, האטומה והמחטאת שבה הייתה נמצאת.

עד תחילת המאה ה-19 החמאה נעשתה לרוב בעבודה ידנית, באמצעות מכבשי עץ עם קיטור ששימשו להכנתה בצורת לבנים קטנות. מדינות שנודעו בשל חמאתן היו אירלנד וגם צרפת. מפעלי החמאה הראשונים הופיעו בשנות ה-60 בארצות הברית ובסוף שנות ה-70 פותח מפריד השמנת הצנטריפוגלי והפך את ייצור החמאה למהיר ויעיל מתמיד. מאז ועד היום אנו נהנים מטעמה המשובח של החמאה במגוון מתכונים רחב, הינה חלק מהם לפניכם:

מאפים

יש מגוון עצום של מאפי חמאה. ניתן להכין ממנה עוגת חמאה נימוחה ונהדרת בעלת טעמים עדינים במיוחד. העוגה שמקורה מגיעה מאנגליה הייתה דחוסה וכבדה להפליא בגרסתה המקורית, אך כיום נחשבת לאחת העוגות הטעימות ביותר.

גם עוגיות חמאה נחשבות למעדן נימוח שכיף לנשנש ליד כוס הקפה של הבוקר. את עוגיות החמאה אפשר לשלב עם מגוון ציפויים או עם ריבה טעימה.

המאפה הצרפתי המוכר והטעים אשר כל כולו מחווה לחמאה הוא הקרואסון. החל משכבות הבצק שמכינים אותן עם חמאה מומסת בין דף בצק אחד למשנהו, גם ממלאים אותה בחמאה כדי להעשיר את טעמי החמאה שלה גם מבפנים. החמאה שנמסה מיד לתוך דפי הבצק משאירה טעם עדין ונעים שאין שני לו.

גם שטרודל התפוחים הווינאי, הנחשב למעדן הלאומי של אוסטריה, מיוצר עם הרבה חמאה בבצק השטרודל העסיסי. בתוכו נמצאת מלית התפוחים אשר גם הם זכו להתבשל עם חמאה וטעמם יוצא מן הכלל.

תבשילים

את הפירה הצרפתי מכינים משילוב של חמאה ושמנת, טעמו הטעים להפליא ומרקמו הקטיפתי לא היו מגיעים למחוזות אלו ללא החמאה המופלאה.

גם ברטבים החמאה מככבת ועושה פלאים למנות שמוגשות בתוכה, כך למשל מנה של דג עם רוטב חמאת לימון היא אחת המנות הטעימות והמוצלחות ביותר. ניתן למצוא אותה כרוטב בתבשילים נוספים כגון: רוטב של חמאה ומרווה לטורטליני, רוטב חמאה, עגבניות ובזיליקום טרי למנת פסטה טעימה ואפילו כרוטב חמאה לפופקורן שאנחנו כל כך אוהבים לאכול.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות